Keus valt op electrische (voorraad) boiler

Na het nodige Googlen en de vondst van een bijzonder artikel met de benodigde formules om het vermogen en inhoud  van een electrische boiler te bepalen (zie deze link op infodwi.nl) ga ik dan toch voor een voorraad boiler van 120 liter.

Er zijn verschillende slimme modellen op de markt waarbij je de temperatuur kunt instellen (en die dus niet zoals vroeger altijd 90 graden was) waardoor de stilstandverliezen minimaal zijn.

Door een 3-fase model te nemen (6 KW) kan ik in minder dan 2 uur van 10 naar 85 graden gaan bij een water temperatuur van 15 graden.  In de praktijk zal de temperatuur echter op 60 graden worden ingesteld. Daarmee heb ik ruim voldoende capaciteit voor (ook gelijktijdig) douchen en mochten we eens gek willen doen met het ligbad, dan is het een kwestie van tijdig temperatuur naar 85  zetten en lekker genieten.

Stiebel Eltron electronische boilerFabrikanten van A-merken die deze boilers leveren zijn Stiebel Eltron, AEG, Clage.  Je hebt natuurlijk ook Daalderop en Inventum uit NL maar die zijn een factor 30-40% duurder dan Duitse producten.
Dit soort boilers hebben ook de mogelijkheid alleen op nachttarief stroom te werken. Er zijn 2 redenen waarom dat niet relevant is in mijn situatie.  Ten eerste scheelt het 1 cent dus dag en nacht tarief.  Daar ga ik me echt niet druk over maken.  Zeker niet als dat het risico met zich mee brengt dat de boiler te laat inschakeld.

Maar een nog belangrijkere reden is dat ik in een passief huis straks  PV panelen heb. En die leveren meestal ´s nachts weinig of geen stroom!  Gezien de veranderingen met de saldering wil je dus dat je boiler vooral aanspringt (indien nodig) als de PV panelen productie leveren: overdag dus.  Je zou zelfs e.e.a kunnen configureren via domotica dat de boiler alleen aan gaat als er een bepaalde PV productie is en aan het eind van de dag lekker vol met warm water zit.  Niet ‘s morgens vroeg dankzij dat helemaal niet goedkope nachtstroom tarief.

Update:

Naar aanleiding van het artikel genoemd in de link over warmtepomp boilers had ik de warmtepomp afgeschreven.  Maar na een gesprek met m’n architect (die passief huis expert is), realiseerde ik me dat dit artikel gebaseerd is op een warmtepomp die de warmte onttrekt aan de lucht in de woning zelf !!  Dit is natuurlijk energetisch bizarre oplossing!  Zo werkt het inderdaad niet !!  De warmte moet uit de buitenlucht worden gehaald.  De beste oplossing is daarom een warmtepomp met een buitenunit dat de verliezen / koudebruggen bij dakvoorvoering minimaal zijn.

Dus ga ik toch voor eenn (kleine) warmtepomp die me niet alleen tapwater kan leveren maar ook indien nodig – via een warmtewisselaar – in de winter de koude buitenlucht kan voorverwarmen of zelfs via een radiator ruimte verwarming kan verzorgen mocht dat na berekening van de warmtevraag toch nog nodig blijken te zijn.

En met max. € 2300 subsidie voor warmtepompen is het financieel toch nog interessant.   En de WP COP voor tapwaterverwarming is altijd nog een 100-200%  beter dan die van een electrische boiler !

 

This entry was posted in electrische boilers. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *