Warm tapwater met warmtepomp

Een van de meest efficiente manieren om je huis te verwarmen is met vloerverwarming.  Vloerverwarming is LTV (lage temperatuur verwarming).  De efficientie zit in het feit dat je niet (zoals bij gasketel) water tot 60+ graden hoeft op te warmen terwijl je een ruimte temperatuur van 20 graden wenst!

Een warmte pomp (soort omgekeerde koelkast – zie www.warmtepomp.info) is bij uitstek geschikt voor vloerverwarming.  Een WP heeft het beste rendement bij een lage watertemperatuur (zeg 30-35 graden).  Een WP kan ook warm tapwater leveren maar dan zakt het rendement (COP).  Dit is echter alleen als het warm tapwater geleverd wordt.

Ik heb echter geen vloerverwarming dus hoe krijg ik m’n warmte tapwater?

Welnu, er blijken ook (lucht) warmtepompen te zijn speciaal voor het opwarmen van tapwater.  Binnenkort een de nodige links naar fabrikanten zoals Stiebel Eltron.

Maar, zoals het DIT artikel laat zien, is een tapwater warmtepomp voor mij niet zo”n goede keus. In elk geval niet financieel.  Maar ook qua rendement omdat ik douchewater WTW ga toepassen.

Dus ben ik nu aan het kijken naar de volgende alternatieven: een electrische (opslag) boiler of een doorstroomboiler.  In mijn volgende post meer info hierover.

Update:

Naar aanleiding van het artikel genoemd in de link had ik de warmtepomp afgeschreven.  Maar na een gesprek met m’n architect (die passief huis expert is), realiseerde ik me dat dit artikel gebaseerd is op een warmtepomp die de warmte onttrekt aan de lucht in de woning zelf !!  Dit is natuurlijk energetisch bizarre oplossing!  Zo werkt het inderdaad niet !!  De warmte moet uit de buitenlucht worden gehaald.  De beste oplossing is daarom een warmtepomp met een buitenunit dat de verliezen / koudebruggen bij dakvoorvoering minimaal zijn.

 

 

This entry was posted in tapwater warmtepomp. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *