Balansventilatie met warmte-terugwinning

In een standaard Nederlands huis raken we enorm veel warmte kwijt via  slechte isolatie en kieren.  Modernere huizen hebben meestal mechanische ventilatie maar ook daar gaan elk uur vele m3 warme lucht gewoon de lucht in.

Dat is natuurlijk zonde !

Bij passief bouwen zorg je er allereerst voor dat je door goede isolatie en uitzonderlijk goede kierdichting geen warmte kwijtraakt . Een 2e belangrijke manier om geen warmte kwijt te raken is om de warmte uit de ventilatie lucht (afzuig) terug te winnen en daarmee de vers aangezogen (koude) buitenlucht op te warmen.

Moderne units hebben een rendement van meer dan 90%.  Ja.  90% van de warmte uit de afgezogen lucht raak je niet kwijt. DAT SCHEELT !!

Er zijn veel merken (binnenkort een lijst) maar zelf ben ik aan het kijken naar de HCC2 unit van het Deense Dantherm.  Super efficientie,  kan in plafond worden weg gewerkt en prima support via Belgische dealer.

Maar ook de Zehnder ComfoAir 350 waarin de meest recente inzichten van goede ventilatie met WTW zijn verwerkt wordt overwogen.  Daar heb ik wel wat meer ruimte voor nodig (kan niet in het plafond) maar die is wel een stukje stiller.

Een andere belangrijk aspect van het ventilatie systeem is de uitleg van de distributie kanalen en capaciteit hiervan.  Je kunt nog zo’n goede, stille centrale unit hebben: als je kanelen systeem niet goed ontworpen is zal het niet aan de verwachting voldoen (herrie).

Gelukkig is er na enig zoeken bijzonder veel goede informatie op dit gebied beschikbaar.

 

 

This entry was posted in ventilatie met warmte terugwinning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *